ALLNEWZ
  • AllNewz
  • AllNewz Web TV
  • Αρχική έκδοση
    • AllNewz αποκλειστικό >
      • AllNewz Web
    • Ελλάδα >
      • Πολιτική
      • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Εμπόλεμη Ζώνη
    • ΜΚΟ -Το φαγοπότι και ... η δική μου ιστορία...
    • Επιστήμη/Υγεία/Διατροφή
    • Ατζέντα 21 >
      • Ατζέντα 21: Μια ομπρέλα γεμάτη καταιγίδες!
    • Περιβάλλον
  • UTOPIA

Δηλώσεις εργαζομένων στην Κατσέλης και Αλατίνη

30/6/2013

 
Picture
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από 21/6/2013 η εταιρεία NUTRIART A.B.E.E. κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η οποία θα συζητηθεί στις 18/9/2013. Στην αίτησή της η εταιρεία επικαλείται μειωμένο κύκλο εργασιών τα τελευταία τρία έτη, αποτέλεσμα της καθυστέρησης υλοποίησης της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης.
Οι 500 εργαζόμενοι όμως δεν είναι εδώ τα τελευταία τρία έτη αλλά τα τελευταία είκοσι και τριάντα οι περισσότεροι. Οπότε γνωρίζουν:
• H ΚΑΤΣΕΛΗΣ ήταν κερδοφόρα έως το 2008, τότε που εξαγοράσθηκε και πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Δαυίδ, του μεγάλου αφεντικού της coca cola. Τότε που ενοποιήθηκε με την ΑΛΛΑΤΙΝΗ (Άλευρα) και την ΠΛΑΖΑ (κατεψυγμένη ζύμη), κάτω από την νέα εταιρεία NUTRIART. Μόνο που η Nutriart φορτώθηκε και το δάνειο για την εξαγορά της ΚΑΤΣΕΛΗΣ ύψους 50.000.000€.
• Ο κ. Δαυίδ δηλαδή εξαγόρασε χωρίς φράγκο την ΚΑΤΣΕΛΗΣ, με δάνεια τα οποία φόρτωσε στην νέα εταιρεία Nutriart. Ο δανεισμός έφτασε στα 120.000.000€

Οι εκάστοτε διοικήσεις της εταιρείας που ορίζονταν από τον κύριο Μέτοχο επέδειξαν χαρακτηριστική αδιαφορία στην υποστήριξη των λειτουργιών της εταιρείας και όργιο κακοδιαχείρισης και σπατάλης.
Έμπειρο προσωπικό παραγκωνίζεται και εξωθείται σε αποχώρηση.
Κρίσιμες λειτουργίες της εταιρείας παραδίδονται σε εξωτερικούς συνεργάτες, με διαδικασίες αδιαφανείς και ενώ μπορούσαν να καλυφθούν ενδοεταιρικά.
Γιγαντώνεται η διοίκηση με αθρόες προσλήψεις στελεχών, από θυγατρικές του Ομίλου του Μεγαλομέτοχου, δίνονται bonus για στόχους που ποτέ δεν πιάνονται, εκτοξεύοντας έτσι τα διοικητικά κόστη σε δυσθεώρητα ύψη.
Ξοδεύεται 1,5 εκατομμύριο ευρώ για λογισμικό ERP που δεν εγκατέστησαν ποτέ.
Διαλύεται το δίκτυο διανομής.
Και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς.

Οι εργαζόμενοι από τότε και επανειλημμένα είχαν επισημάνει τις καταστροφικές επιλογές της διοίκησης.
Αποτέλεσμα ο τζίρος της εταιρείας να πέσει από 85.000.000 το 2008 στα 15.500.000 το 2012 και η εταιρεία να αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία 2 χρόνια.
Στο διάστημα αυτό γίνεται προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τραπεζικών δανείων (κούρεμα) και νέας χρηματοδότησης.

Οι συζητήσεις και συμφωνίες με μια ομάδα 14 τραπεζών αποδεικνύονται εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι τράπεζες, που ανακεφαλαιώνονται με χρήματα του ελληνικού λαού – και στα ΔΣ τους συμμετέχουν ενίοτε και μέλη της οικογένειας του μεγαλομέτοχου Δαυίδ – εμφανίζονται αδιάφορες μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο της εταιρείας.
Οι δύο χρηματοδοτήσεις που συμφωνούνται με τις τράπεζες 8.923.000 και 4.942.000 αργούν να εκταμιευθούν και έτσι η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την εταιρεία.
Δεν πληρώνονται προμηθευτές, δεν αγοράζονται πρώτες ύλες για παραγωγή προϊόντων, η εταιρεία δεν μπορεί να είναι συνεπής στους πελάτες της με αποτέλεσμα να χάνεται μέρα με τη μέρα η μάχη στην αγορά. Οι ανταγωνιστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, που είναι δικό μας!

Θεωρούμε ότι οι δύο πλευρές -Τράπεζες και μέτοχος- εχουν κοινή ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο. Οι επιλογές τους αποδείχτηκαν καταστροφικές.
Αυτοί προσπαθούν να πετάξουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Η συμπαιγνία τους είναι απίστευτη. Ξέρουμε ότι αν θέλουν τα βρίσκουν μια χαρά! Ας μη διανοηθούν να παίξουν τα παιχνίδια τους στις πλάτες των εργαζομένων!

Όταν θεωρούσαν ότι θα αυξανόταν η κερδοφορία τους «εφτιαξαν» την Nutriart. Τώρα που θεωρούν ότι τα κέρδη τους δεν θα είναι επαρκή θέλουν να «καταργήσουν» εργαζόμενους και παραγωγικές μονάδες που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων και της αγοράς.
Άλλωστε ταυτόχρονα με το κλείσιμο της Nutriart ο όμιλος ξεκινάει να δραστηριοποιείται σε μια σειρά από κλάδους από τους οποίους προσδοκά αυξημένη κερδοφορία. Η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Δαυίδ στην ηγεσία της Eurobank το επιβεβαιώνει.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η εταιρεία έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για τους εξής βασικούς λόγους:
- Η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω καθετοποιημένης παραγωγής στην επεξεργασία αλεύρων – βασικό είδος διατροφής, στην παραγωγή Ψωμιών και Αρτοσκευασμάτων καθώς και Προϊόντων Καταψυγμένης ζύμης. Σε μια εποχή που ο κόσμος πεινάει είναι ύβρις και έγκλημα να κλείνει μια τέτοια εταιρεία.
- Τα εμπορικά σήματα της εταιρείας – Αλλατίνη, Κατσέλης και Πλάζα – είναι πανίσχυρα, με μεγάλη αναγνωρισημότητα στην Ελληνική και ξένη αγορά.
- Η αγορά στα ψωμιά δεν είναι υψηλής ανταγωνιστικότητας. Υπάρχουν 3 εταιρείες στο χώρο.

Οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη με το παραπάνω τα τελευταία χρόνια:
Από 1.000 έμειναν 500, αντιμετώπισαν μεγάλες και συνεχείς καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους – έμειναν μέχρι και 5 μήνες απλήρωτοι, παρείχαν μειωμένη εργασία για 3 μήνες στις αρχές του 2013.
Αντίθετα, η διοίκηση δεν υποστήριξε την ανάπτυξη της εταιρείας και μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η χρονική επιλογή της κατάθεσης της αίτησης πτώχευσης, τώρα που υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης των πωλήσεων.

Η εταιρεία πρέπει να επιβιώσει και θα επιβιώσει.
Δεν ζητάμε τίποτα άλλο παρά την ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία των εργοστασίων.
Τα χρήματα από αξιοποίηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να διοχετευθούν άμεσα για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας και όχι τα υπερκέρδη των τραπεζών.
Καμία απόλυση – καμία δυσμενής αλλαγή των όρων εργασίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους 500 εργαζόμενους και στις οικογένειες τους, απέναντι στον λαό που πλήττεται σκληρά από την κρίση και επιπλέον απέναντι σε δεκάδες άλλες οικονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται γύρω απ αυτή (π.χ. αγρότες, προμηθευτές, μεταφορείς κ.λ.π)
Ακόμα θα πρέπει να λογοδοτήσει επειδή άφησε βορά των επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων μια εταιρεία η οποία, ειδικά σε συνθήκες που ο λαός δοκιμάζεται σκληρά, μπορεί να προσφέρει, εξυπηρετώντας στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσής του.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε κοινή συμπόρευση και αγώνα για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τροϊκα και την Ευρωπαική Ενωση.
Οι εργαζόμενοι λειτουργούν γενιές ολόκληρες τις ιστορικές αυτές εταιρείες και όχι τα Golden boys του τραπεζικού κατεστημένου και του Μεγαλομέτοχου.

Από κοινού :

Σωματείο Εργαζομένων Υιοι Χ.Κατσέλη και Σωματείο Εργαζομένων Αλλατίνη-Ελβιπέτ


«Πάγωμα» των οικιακών τιμολογίων και μειώσεις για τη βιομηχανία ανακοίνωσε η ΔΕΗ 

29/6/2013

 
Picture
«Πάγωμα» των τιμολογίων χαμηλής τάσης (για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες), που απελευθερώνονται από την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουλίου, ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα. Παράλληλα, αναμένονται μειώσεις της τάξης του 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια μέσης τάσης, καθώς και ελάφρυνση των τιμολογίων στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες) μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και τις διαπραγματεύσεις, που έχουν μεσολαβήσει μεταξύ της ΔΕΗ και των επιχειρήσεων.

Απών από τη γενική συνέλευση ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της επιχείρησης (εξελέγη εκπρόσωπος των εργαζομένων τον περασμένο μήνα), Ν. Φωτόπουλος, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετείχε σήμερα στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν σωματεία και ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι, σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για τη διατήρηση και των δύο θέσεων από τον κ. Φωτόπουλο, δηλαδή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ και του μέλους του ΔΣ της ΔΕΗ. Ωστόσο, ο κ. Ζερβός του έχει ζητήσει να επιλέξει μία από τις δύο θέσεις και ο ίδιος έχει απαντήσει ότι θα κάνει την επιλογή του εντός των ημερών. Απόντες, πάντως, από τη γενική συνέλευση ήταν και άλλα μέλη του ΔΣ, όπως και στελέχη της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια: σύμφωνα με το μνημόνιο και τις σχετικές νομοθετικές ρθμίσεις το σύνολο των τιμολογίων της ΔΕΗ με εξαίρεση αυτά που ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές θα διαμορφώνονται από μεθαύριο ελεύθερα και θα ελέγχονται απολογιστικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Ως τώρα, η ΡΑΕ εισηγείτο στο ΥΠΕΚΑ για το ύψος των τιμολογίων και οι αποφάσεις λαμβάνονταν από την κυβέρνηση. Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι τα τιμολόγια δεν θα αλλάξουν την 1η Ιουλίου και ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την πολιτική ως το τέλος του έτους.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ.) ισχύουν περισσότερες ευκολίες πληρωμής, απαγόρευση διακοπής και ειδικό τιμολόγιο, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 440.000 καταναλωτές (150.000 περισσότεροι σε σχέση με την αρχή του χρόνου).

Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμη ότι η επιχείρηση αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποίησης, που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (που αντιπροσωπεύουν το 30 % του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού) και τμήματος της εμπορίας, προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ». Αναμένεται, δηλαδή, ο καθορισμός των μονάδων που θα πουληθούν, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα περάσουν στη νέα εταιρεία το 30 % των πελατών. Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει ακόμη πώληση συμμετοχών στα δίκτυα και διάθεση του 17 % των μετοχών (από το 51 % που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο).

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει, επίσης, σε απόσυρση παλιών, αντιοικονομικών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο, κυρίως πετρέλαιο, αλλά και λιγνίτη. Η απόσυρση θα γίνει σταδιακά, με τη θέση σε εμπορική λειτουργία τις επόμενες εβδομαδες της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι (417 μεγαβάτ) και στη Μεγαλόπολη (800 μεγαβάτ), στα τέλη του 2014, που θα αντικαταστησουν το παλιό παραγωγικό δυναμικό. Οι πετρελαϊκές μονάδες ωστόσο δεν θα αποξηλωθούν, αλλά θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για να αξιοποιηθούν σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.


πηγη: iefimerida.g

Στην Ελλάδα που έχουμε λιγνίτη θα σταματήσουμε την παραγωγή ενέργειας με αυτόν και θα στραφούμε σε τελείως νέες -ΑΠΕ- γιατί έτσι θέλουν οι Ομπάμα και ΣΙΑ (CIA), αντί να γίνουν τροποποιήσεις και ανανεώσεις σε ήδη υπάρχοντες παραγωγικές μονάδες ώστε να γίνουν λιγότερο ρυπογόνες.  Και μόλις μετά από χρόνια στραγγίσματος οικονομικού περάσουμε στις ΑΠΕ θα βρουν άλλο τρόπο να υπερχρεώνουν τον κόσμο... όσους θα έχουν εναπομείνει... Στο μεταξύ η πώληση της ενέργειας σε ιδιώτες θα ανοίξουν τελείως τις πόρτες για ακριβότερο ηλεκτρικό, περισσότερους καταναλωτές χωρίς αυτό και μην ξεχνάτε.... έρχονται και οι έξυπνοι μετρητές μετά!


Εξαήμερη εργασία με 586 ευρώ - νέος εργασιακός Μεσαίωνας

28/6/2013

 
Picture
Στον «αέρα» βρίσκονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με τη «βούλα» του υπουργείου Εργασίας, έγγραφο του οποίου εισάγει μεσαιωνικές καταστάσεις, καταργώντας την πενθήμερη εργασία στις ατομικές συμβάσεις, για τις οποίες έχει παρέλθει η μετενέργεια.


Η αρχή γίνεται στα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις και σύμφωνα με οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες -η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012-, οι νεοπροσλαμβανόμενοι «στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία». Δηλαδή, με απλά λόγια, τους λέει «εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, οι μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων, που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορούν να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ.

Ειδικότερα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο επισημαίνεται πως με βάση το νόμο 4046/2012 μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας -και αν στο ενδιάμεσο δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση- διατηρούνται ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα.

Picture
Πρόκειται για τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας (εφόσον αυτά προβλέπονταν στις συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν).

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα». Μάλιστα με βάση τη νομοθεσία «η προσαρμογή των συμβάσεων γίνεται χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων».

Αυτό εκτιμάται πως κατά μέσον όρο οδηγεί σε μειώσεις της τάξης του 20%, καθώς χάνονται όλα τα υπόλοιπα επιδόματα (π.χ. του γάμου). Για τη διατήρηση αυτών των επιδομάτων είτε πρέπει να υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση είτε να υπάρξει ειδική μέριμνα σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις.

Σημειώνεται πως μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης, με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις. Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως οι μη μισθολογικοί όροι των συμβάσεων (π.χ. άδειες) δεν καταργούνται αυτόματα με τη λήξη της μετενέργειας της σύμβασης.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται το παράδειγμα της συλλογικής σύμβασης των επισιτιστικών καταστημάτων, η οποία καταγγέλθηκε στις 14 Μαΐου του 2012 και έληξε στις 14 Αυγούστου της περσινής χρονιάς. Για τους παλαιούς εργαζομένους ισχύουν όσα ήδη αναφέρθηκαν, ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

 πηγή: enet.gr/


Τηλεοπτικά δικαιώματα ζητούν από τους ξενοδόχους τα κανάλια

28/6/2013

 
Picture
«Βγάλτε τις τηλεοράσεις από τα δωμάτια», προτρέπει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Να μη διατηρούν συσκευές τηλεόρασης συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς Αντέννα, Mega, Alpha, Star και Σκάι στα δωμάτια, προτρέπει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), τις επιχειρήσεις - μέλη του, διότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με απαιτήσεις των καναλιών για είσπραξη τηλεοπτικών δικαιωμάτων.


Σύμφωνα με ενημερωτική ανακοίνωση του ΞΕΕ , ορισμένοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μέσω του φορέα τους «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε.», διεκδικούσαν αμοιβές για τις τηλεοπτικές παραγωγές οπτικοακουστικών έργων τους, ξεκινώντας δικαστικούς αγώνες κατά ξενοδοχείων. Το ΞΕΕ απέστειλε δύο εξώδικα προς την εταιρεία, ενώ σε συνάντηση που πταγματοποιήθηκε, "πρέκυψε αγεφύρωτο χάσμα σχετικά με τις αμοιβές που ζητούσαν".

Κατόπιν τούτων,  "Επειδή η τηλεόραση αποτελεί απλώς  μια συσκευή εντός του δωματίου που δεν προσθέτει καμμία αξία στη διαμονή των πελατών μας κι επειδή οι ελληνικές παραγωγές οπτικοακουστικών έργων είναι νομικά ανύπαρκτες κατ΄ εμάς, άλλως και σε κάθε περίπτωση παντελώς αδιάφορες για την αλλοδαπή τουριστική πελατεία που αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα των πελατών μας", το ΞΕΕ προτρέπει τα μέλη του "προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, να μη διατηρούν τις συσκευές τηλεόρασης συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπροσωπεί η εταιρία δηλαδή ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA, ALPHA, STAR και SKAI, γνωρίζοντας αυτό γραπτώς στην ως άνω εταιρία, όπως άλλωστε πράττουν ήδη αρκετά ξενοδοχεία που έχουν προβεί εδώ και καιρό σε αποσύνδεση των παραπάνω ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους".

πηγή: enet.gr

Δώσε θάρος στον χωριάτη να σ' ανέβει στο κρεβάτι κι ας είναι και του ξενοδοχείου. Αφού η κυβέρνηση κατέβασε τα βρακιά της στο καρτέλ των καναλιών, σε ανταπόδοση των υπηρεσιών που της παρέχουν (λένε ό,τι εκείνη θέλει) και μέρος του ξεβρακώματος είναι και το κλείσιμο της ΕΡΤ, τώρα αυτοί πήραν τα πάνω τους και θα ζητούν ό,τι θέλουν. Σωστά;

σχετικά άρθρα: 
Ο ρόλος των ιδιωτικών καναλιών στο κλείσιμο της ΕΡΤ


Μικροομολογιούχοι απείλησαν να λιντσάρουν δικαστές του ΣτΕ - VIDEO

26/6/2013

 
Picture
Στις 8.30 το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το ΣτΕ περισσότεροι από 100 μικροομολογιούχοι οι οποίοι είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για το κούρεμα που είχαν υποστεί τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα οποία είχαν επενδύσει τους κόπους μιας ζωής. 

Η φήμη οτι το ΣτΕ απερριψε την αίτηση προσφυγής τους και άρα έκρινε νόμιμο το κούρεμα των ομολόγων εξαγρίωσε τους μικροομολογιούχους οι οποίοι απείλησαν με λιντσάρισμα όποιον δικαστή έβλεπαν. 

Εξω από το ΣτΕ στην οδό Πανεπιστημίου έφτασε και μια διμοιρία των ΥΜΕΤ και τα πνεύματα ηρέμησαν μόνο όταν η βουλευτής των Ανεξαρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή που είχε πάει στο σημείο για να συμπαρασταθεί στους μικροομολογιούχους, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣτΕ, ο οποίος τη διαβεβαίωσε πως δεν ισχύουν αυτές οι φήμες και πως το ΣτΕ δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει για το θέμα. 

Ο πρόεδρος του ΣτΕ μάλιστα φέρεται να ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος με αυτές τις διαρροές τις οποίες απέδωσε σε δικαστές που έχουν επαφές με δημοσιογράφους. 

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να βγει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη. 

πηγή: newsit.gr/

Μέχρι τον ΟΗΕ οι Ελληνες ομολογιούχοι

Μέχρι τον ΟΗΕ έφθασαν οι Ελληνες ιδιώτες ομολογιούχοι, που έχασαν τις οικονομίες τους επενδύοντας σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας δικαίωση για τα χαμένα από το κούρεμα των ομολόγων (PSI).

Η προσφυγή έγινε από το Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου πριν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί ότι το κούρεμα των ομολόγων είναι συνταγματικό, γεγονός που θα δημιουργήσει σειρά ερωταπαντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο εκπρόσωπος των 5.000 ομολογιούχων που επένδυσαν 2,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, Γιάννης Μαρινόπουλος, στην επιστολή-καταγγελία την οποία υπογράφει κατηγορεί το ελληνικό Δημόσιο για τα εξής:

1 Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από τον εξαναγκασμό να δεχθούν τις απώλειες από το κούρεμα.

Υποστηρίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο προσέλκυσε τους ιδιώτες να επενδύσουν σε απόλυτα ασφαλή ομόλογα, δεν έτυχαν της προστασίας της κυβέρνησης όπως αυτή όφειλε να κάνει και ότι η διαδικασία ένταξης στο κούρεμα δεν ήταν εθελοντική, όπως διατείνεται το ελληνικό Δημόσιο, αλλά υποχρεωτική.

2 Εχουν υποστεί άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους Ελληνες και έχει παραβιαστεί η αρχή της αναλογικότητας εις βάρος τους, καθώς έχουν υποστεί και τα βάρη του Μνημονίου και του PSI που έχουν υποστεί οι υπόλοιποι Ελληνες, αλλά επιπλέον έχουν χάσει και σχεδόν το σύνολο των αποταμιεύσεών τους, τις οποίες εμπιστεύθηκαν στο κράτος.

3 Εχουν υποστεί δυσμενέστερη μεταχείριση και σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο PSI+, όπως οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς οι τράπεζες έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά έχουν αποσπάσει και φοροαπαλλαγές για τη ζημία τους από τα ομόλογα, ενώ τα δημόσιο ταμεία χρηματοδοτούνται απ' ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

πηγή: enet.gr/


Έχεις οικοπεδάκι; Την πάτησες - η Ατζέντα 21 προχωράει κανονικά

25/6/2013

 
Picture
Εδώ μπορεί να στο πλασάρουν ως μνημόνιο, ως αναγκαστικό εισπρακτικό μέτρο για να καλυφθούν τρύπες, η αλήθεια όμως βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, το 1992, όταν υπογράφηκε η περίφημη Ατζέντα 21. 

Μετά την φοροεπίθεση στα σπίτια, έρχεται και στη γη. Καλή γη, κακή γη, τουριστική ή μη, καλλιεργήσιμη ή όχι, το πήρες για το 'αύριο' των παιδιών σου, δεν τους νοιάζει καθόλου. Αν δεν μπορείς να πληρώσεις παράτα την, χάρισε την, πούλα την, ακόμα και στον Σόρος στην τελική, που ακούγεται ότι εξαργυρώνει χρυσό κι αγοράζει γη.

Από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε στη δημοσιότητα απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη με την οποία καθορίζονται οι αντικειμενικές τιμές των 457 περιοχών της χώρας όπου πριν δεν ίσχυε το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των τιμών.

Οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως και 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα αποτελέσουν τη βάση του υπολογισμού για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013.

Αφορολόγητο όριο είναι 200.000 ευρώ κατά άτομο και για την υπερβάλλουσα αξία των οικοπέδων θα ισχύσουν συντελεστές φορολόγησης που ξεκινούν από 0,2% και φτάνουν έως και το 2%.

Οι τιμές με βάση την υπουργική απόφαση, ανά περιοχή, έχουν οριστεί ως εξής:

Περιφέρεια Νομός Δήμος Τιμή

1 ΑΜΘ Έβρου Αλεξανδρουπόλεως 21,00 €

2 ΑΜΘ Έβρου Βύσσας 3,00 €

3 ΑΜΘ Έβρου Διδυμοτείχου 4,40 €

4 ΑΜΘ Έβρου Κυπρίνου 3,00 €

5 ΑΜΘ Έβρου Μεταξάδων 4,00 €

6 ΑΜΘ Έβρου Ορεστιάδος 4,00 €

7 ΑΜΘ Έβρου Ορφέα 4,20 €

8 ΑΜΘ Έβρου Σαμοθράκης 8,00 €

9 ΑΜΘ Έβρου Σουφλίου 3,50 €

10 ΑΜΘ Έβρου Τραϊανούπολης 14,00 €

11 ΑΜΘ Έβρου Τριγώνου 3,00 €

12 ΑΜΘ Έβρου Τυχερού 4,00 €

13 ΑΜΘ Έβρου Φερρών 4,00 €

14 Αττικής Αθηνών Αγ. Δημητρίου 700,00 €

15 Αττικής Αθηνών Αγ. Παρασκευής 960,00 €

16 Αττικής Αθηνών Αγίων Αναργύρων 250,00 €

17 Αττικής Αθηνών Αθηναίων 820,00 €

18 Αττικής Αθηνών Αλίμου 1.800,00 €

19 Αττικής Αθηνών Αμαρουσίου 1.000,00 €

20 Αττικής Αθηνών Βριλησσίων 585,00 €

21 Αττικής Αθηνών Δάφνης 1.600,00 €

22 Αττικής Αθηνών Εκάλης 1.320,00 €

23 Αττικής Αθηνών Ηλιουπόλεως 624,00 €

24 Αττικής Αθηνών Ιλίου 365,00 €

25 Αττικής Αθηνών Κηφισιάς 1.320,00 €

26 Αττικής Αθηνών Λυκόβρυση 800,00 €

27 Αττικής Αθηνών Μελισσίων 880,00 €

28 Αττικής Αθηνών Μεταμορφώσεως 250,00 €

29 Αττικής Αθηνών Ν. Ηρακλείου 730,00 €

30 Αττικής Αθηνών Ν. Ιωνίας 720,00 €

31 Αττικής Αθηνών Ν. Πεντέλης 395,00 €

32 Αττικής Αθηνών Ν. Φιλαδέλφειας 350,00 €

33 Αττικής Αθηνών Ν. Χαλκηδόνος 300,00 €

34 Αττικής Αθηνών Παλαιού Φαλήρου 3.000,00 €

35 Αττικής Αθηνών Πεντέλης 400,00 €

36 Αττικής Αθηνών Πεύκη 1.000,00 €

37 Αττικής Αθηνών Υμηττού 1.000,00 €

38 Αττικής Αθηνών Χαϊδαρίου 294,00 €

39 Αττικής Αθηνών Χαλανδρίου 670,00 €

40 Αττικής Αν. Αττικής Αναβύσσου 200,00 €

41 Αττικής Αν. Αττικής Αχαρνών 370,00 €

42 Αττικής Αν. Αττικής Βάρης 410,00 €

43 Αττικής Αν. Αττικής Βούλας 3.040,00 €

44 Αττικής Αν. Αττικής Γλυκών Νερών 400,00 €

45 Αττικής Αν. Αττικής Καλυβίων Θωρικού 330,00 €

46 Αττικής Αν. Αττικής Κερατέας 370,00 €

47 Αττικής Αν. Αττικής Κοινότητα Κουβαρά 340,00 €

48 Αττικής Αν. Αττικής Μαραθώνα 280,00 €

49 Αττικής Αν. Αττικής Μαρκοπούλου Μεσογαίας 340,00 €

50 Αττικής Αν. Αττικής Νέας Μάκρης 620,00 €

51 Αττικής Αν. Αττικής Παιανίας 340,00 €

52 Αττικής Αν. Αττικής Παλλήνης 500,00 €

53 Αττικής Αν. Αττικής Ραφήνας 500,00 €

54 Αττικής Αν. Αττικής Σπάτων 535,00 €

55 Αττικής Δυτ. Αττικής Άνω Λιοσίων 230,00 €

56 Αττικής Δυτ. Αττικής Ασπροπύργου 100,00 €

57 Αττικής Δυτ. Αττικής Βιλλίων 165,00 €

58 Αττικής Δυτ. Αττικής Ελευσίνος 125,00 €

59 Αττικής Δυτ. Αττικής κοιν. Οινόης 55,00 €

60 Αττικής Δυτ. Αττικής Μάνδρας 127,00 €

61 Αττικής Δυτ. Αττικής Μεγαρέων 50,00 €

62 Αττικής Πειραιώς Αίγινας 31,00 €

63 Αττικής Πειραιώς Αμπελακίων 190,00 €

64 Αττικής Πειραιώς Δραπετσώνας 450,00 €

65 Αττικής Πειραιώς κοιν. Αγκιστρίου 32,00 €

66 Αττικής Πειραιώς κοιν. Αντικυθήρων 7,16 €

67 Αττικής Πειραιώς Κορυδαλλού 150,00 €

68 Αττικής Πειραιώς Κυθήρων 8,50 €

69 Αττικής Πειραιώς Μεθάνων 15,00 €

70 Αττικής Πειραιώς Νικαίας 747,00 €

71 Αττικής Πειραιώς Περάματος 300,00 €

72 Αττικής Πειραιώς Σαλαμίνας 170,00 €

73 Αττικής Πειραιώς Τροιζήνος 33,00 €

74 Αττικής Πειραιώς Ύδρας 220,00 €

75 Β. Αιγαίου Σάμου Αγ. Κηρύκου 7,00 €

76 Β. Αιγαίου Σάμου Βαθέος 15,00 €

77 Β. Αιγαίου Σάμου Ευδήλου 10,00 €

78 Β. Αιγαίου Σάμου Καρλοβασίων 25,00 €

79 Β. Αιγαίου Σάμου Μαραθοκάμπου 35,00 €

80 Β. Αιγαίου Σάμου Πυθαγορείου 25,00 €

81 Β. Αιγαίου Σάμου Ραχών 8,00 €

82 Β. Αιγαίου Σάμου Φούρνων Κορσέων 83,00 €

83 Β. Αιγαίου Χίου Αγ. Μηνά 51,00 €

84 Β. Αιγαίου Χίου Αμανής 20,00 €

85 Β. Αιγαίου Χίου Ιωνίας 24,00 €

86 Β. Αιγαίου Χίου Καμποχώρων 46,00 €

87 Β. Αιγαίου Χίου Καρδαμύλων 28,00 €

88 Β. Αιγαίου Χίου Μαστιχοχωρίων 41,00 €

89 Β. Αιγαίου Χίου Οινουσσών 42,00 €

90 Β. Αιγαίου Χίου Ομηρούπολης 31,00 €

91 Β. Αιγαίου Χίου Χίου 42,00 €

92 Β. Αιγαίου Χίου Ψαρών 39,00 €

93 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αγγελοκάστρου 9,00 €

94 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αγρινίου 6,50 €

95 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αιτωλικού 13,00 €

96 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αλυζίας 19,00 €

97 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αμφιλοχίας 6,00 €

98 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ανακτορίου 40,00 €

99 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αντιρρίου 10,00 €

100 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αποδοτίας 10,00 €

101 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αρακύνθου 13,00 €

102 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αστακού 14,00 €

103 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Θέρμου 4,00 €

104 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Θεστιέων 5,00 €

105 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου 9,00 €

106 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ινάχου 7,00 €

107 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μακρυνείας 6,00 €

108 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μεδεώνος 15,50 €

109 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μενιδίου 8,00 €

110 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ναυπάκτου 13,00 €

111 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Νεάπολης 16,00 €

112 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Οινιάδων 12,00 €

113 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παλαίρου 30,00 €

114 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παναιτωλικού 6,00 €

115 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παραβόλας 6,00 €

116 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παρακαμπυλίων 6,00 €

117 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Πλατάνου 6,00 €

118 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Πυλλήνης 10,00 €

119 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Στράτου 18,50 €

120 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Φυτειών 18,00 €

121 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Χάλκειας 7,00 €

122 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αιγείρας 14,00 €

123 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αιγίου 25,00 €

124 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ακράτας 16,00 €

125 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αροανίας 12,00 €

126 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Βραχναιίκων 23,00 €

127 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Διακοπτού 28,00 €

128 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Δύμης 18,00 €

129 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ερινεού 23,00 €

130 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Καλαβρύτων 20,00 €

131 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Κλειτορίας 12,00 €

132 Δ. Ελλάδας Αχαϊας κοιν. Καλεντζίου 19,00 €

133 Δ. Ελλάδας Αχαϊας κοιν. Λεοντίου 27,00 €

134 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Λαρισσού 15,00 €

135 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Μεσσάτιδος 22,00 €

136 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Μόβρης 18,00 €

137 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Παϊων 12,00 €

138 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Παραλίας 50,00 €

139 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Πατρέων 25,00 €

140 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ρίου 22,00 €

141 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Συμπολιτείας 30,00 €

142 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Τριταίας 17,00 €

143 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Φαρρών 21,00 €

144 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ωλενίας 14,00 €

145 Δ. Ελλάδας Ηλείας Αλιφείρας 8,33 €

146 Δ. Ελλάδας Ηλείας Αμαλιάδος 14,00 €

147 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ανδραβίδας 18,00 €

148 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ανδριτσαίνης 18,00 €

149 Δ. Ελλάδας Ηλείας Αρχαίας Ολυμπίας 20,00 €

150 Δ. Ελλάδας Ηλείας Βαρθολομιού 10,00 €

151 Δ. Ελλάδας Ηλείας Βουπρασίας 13,00 €

152 Δ. Ελλάδας Ηλείας Βώλακος 28,00 €

153 Δ. Ελλάδας Ηλείας Γαστούνης 15,00 €

154 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ζαχάρως 6,00 €

155 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ιαρδάνου 23,00 €

156 Δ. Ελλάδας Ηλείας Κάστρου−Κυλλήνης 18,00 €

157 Δ. Ελλάδας Ηλείας Λαμπείας 15,00 €

158 Δ. Ελλάδας Ηλείας Λασιώνος 13,00 €

159 Δ. Ελλάδας Ηλείας Λεχαινών 10,00 €

160 Δ. Ελλάδας Ηλείας Πηνείας 10,00 €

161 Δ. Ελλάδας Ηλείας Πύργου 19,00 €

162 Δ. Ελλάδας Ηλείας Σκιλλούντος 15,50 €

163 Δ. Ελλάδας Ηλείας Τραγανού 11,50 €

164 Δ. Ελλάδας Ηλείας Φιγαλείας 12,10 €

165 Δ. Ελλάδας Ηλείας Φολόης 15,00 €

166 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ωλένης 13,00 €

167 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Αετού 3,70 €

168 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Αμυνταίου 7,20 €

169 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Κάτω Κλεινών 5,50 €

170 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Βαρικού 14,00 €

171 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Κρυσταλλοπηγής 8,70 €

172 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Λεχόβου 11,50 €

173 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Νυμφαίου 52,00 €

174 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Μελίτη 5,60 €

175 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Περάσματος 6,30 €

176 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Πρεσπών 5,80 €

177 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Φιλώτα 6,00 €

178 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Φλώρινας 9,00 €

179 Ηπείρου Άρτης Αγνάντων 4,00 €

180 Ηπείρου Άρτης Αθαμανίας 4,00 €

181 Ηπείρου Άρτης Αμβρακικού 6,00 €

182 Ηπείρου Άρτης Αράχθου 10,00 €

183 Ηπείρου Άρτης Αρταίων 12,00 €

184 Ηπείρου Άρτης Βλαχερνών 10,00 €

185 Ηπείρου Άρτης Γ. Καραϊσκάκη 6,00 €

186 Ηπείρου Άρτης Ηρακλείας 5,00 €

187 Ηπείρου Άρτης κοιν. Θεοδωριάνων 8,00 €

188 Ηπείρου Άρτης κοιν. Κομμένου 10,00 €

189 Ηπείρου Άρτης κοιν. Μελισουργών 10,00 €

190 Ηπείρου Άρτης Κομποτίου 6,00 €

191 Ηπείρου Άρτης Ξηροβουνίου 5,00 €

192 Ηπείρου Άρτης Πέτας 7,00 €

193 Ηπείρου Άρτης Τετραφυλίας 4,00 €

194 Ηπείρου Άρτης Φιλοθέης 10,00 €

195 Ηπείρου Θεσπρωτίας Αχέροντα 9,00 €

196 Ηπείρου Θεσπρωτίας Ηγουμενίτσας 5,50 €

197 Ηπείρου Θεσπρωτίας κοιν. Σουλίου 4,00 €

198 Ηπείρου Θεσπρωτίας Μαργαριτίου 7,00 €

199 Ηπείρου Θεσπρωτίας Παραμυθιάς 5,00 €

200 Ηπείρου Θεσπρωτίας Παραποτάμου 3,60 €

201 Ηπείρου Θεσπρωτίας Σαγιάδας 14,00 €

202 Ηπείρου Θεσπρωτίας Συβότων 9,50 €

203 Ηπείρου Θεσπρωτίας Φιλιατών 2,20 €

204 Ηπείρου Πρεβέζης Ανωγείου 7,50 €

205 Ηπείρου Πρεβέζης Ζαλόγγου 6,00 €

206 Ηπείρου Πρεβέζης Θεσπρωτικού 8,00 €

207 Ηπείρου Πρεβέζης κοιν. Κρανέας 12,00 €

208 Ηπείρου Πρεβέζης Λούρου 7,00 €

209 Ηπείρου Πρεβέζης Πάργας 9,00 €

210 Ηπείρου Πρεβέζης Πρεβέζης 22,00 €

211 Ηπείρου Πρεβέζης Φαναρίου 11,00 €

212 Ηπείρου Πρεβέζης Φιλλιπιάδος 8,00 €

213 Θεσσαλίας Καρδίτσης κοιν. Αθαμανών 7,00 €

214 Θεσσαλίας Καρδίτσης Αργιθέας 6,00 €

215 Θεσσαλίας Καρδίτσης Άρνης 15,00 €

216 Θεσσαλίας Καρδίτσης Αχελώου 6,00 €

217 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ιθώμης 8,00 €

218 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ιτάμου 25,00 €

219 Θεσσαλίας Καρδίτσης Καλλιφωνίου 20,00 €

220 Θεσσαλίας Καρδίτσης Κάμπου 20,00 €

221 Θεσσαλίας Καρδίτσης Καρδίτσας 20,00 €

222 Θεσσαλίας Καρδίτσης κοιν. Ανατ. Αργιθέας 6,00 €

223 Θεσσαλίας Καρδίτσης Μενελαΐδας 15,00 €

224 Θεσσαλίας Καρδίτσης Μητρόπολης 20,00 €

225 Θεσσαλίας Καρδίτσης Μουζακίου 8,00 €

226 Θεσσαλίας Καρδίτσης Νεβρόπολης Αγράφων 45,00 €

227 Θεσσαλίας Καρδίτσης Παλαμά 13,00 €

228 Θεσσαλίας Καρδίτσης Παμίσου 18,00 €

229 Θεσσαλίας Καρδίτσης Πλαστήρα 12,00 €

230 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ρεντίνης 50,00 €

231 Θεσσαλίας Καρδίτσης Σελλάνων 20,00 €

232 Θεσσαλίας Καρδίτσης Σοφάδων 15,00 €

233 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ταμασίου 16,00 €

234 Θεσσαλίας Καρδίτσης Φύλλου 13,00 €

235 Θεσσαλίας Τρικάλων Αιθήκων 9,00 €

236 Θεσσαλίας Τρικάλων Βασιλικής 12,00 €

237 Θεσσαλίας Τρικάλων Γόμφων 12,00 €

238 Θεσσαλίας Τρικάλων Εστιαιώτιδας 12,00 €

239 Θεσσαλίας Τρικάλων Καλαμπάκας 13,00 €

240 Θεσσαλίας Τρικάλων Καλλιδένδρου 12,00 €

241 Θεσσαλίας Τρικάλων Καστανιάς 12,00 €

242 Θεσσαλίας Τρικάλων Κλεινοβού 11,50 €

243 Θεσσαλίας Τρικάλων Κόζιακα 12,00 €

244 Θεσσαλίας Τρικάλων κοιν. Ασπροποτάμου 12,00 €

245 Θεσσαλίας Τρικάλων κοιν. Μυροφύλλου 7,00 €

246 Θεσσαλίας Τρικάλων κοιν. Νεράιδας 7,00 €

247 Θεσσαλίας Τρικάλων Μαλακασίου 13,00 €

248 Θεσσαλίας Τρικάλων Μεγάλων Καλυβίων 12,00 €

249 Θεσσαλίας Τρικάλων Οιχαλίας 10,00 €

250 Θεσσαλίας Τρικάλων Παληοκάστρου 10,00 €

251 Θεσσαλίας Τρικάλων Παραληθαίων 10,00 €

252 Θεσσαλίας Τρικάλων Πελλιναίων 12,00 €

253 Θεσσαλίας Τρικάλων Πιαλείων 10,00 €

254 Θεσσαλίας Τρικάλων Πινδαίων 7,00 €

255 Θεσσαλίας Τρικάλων Πύλης 9,00 €

256 Θεσσαλίας Τρικάλων Τρικκαίων 8,00 €

257 Θεσσαλίας Τρικάλων Τυμφαίων 12,00 €

258 Θεσσαλίας Τρικάλων Φαλωρείας 12,00 €

259 Θεσσαλίας Τρικάλων Φαρκαδόνας 9,00 €

260 Θεσσαλίας Τρικάλων Χασίων 12,00 €

261 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Αλυκών 40,00 €

262 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Αρκαδίων 45,00 €

263 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Αρτεμισίων 30,00 €

264 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Ελατίων 35,00 €

265 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Ζακυνθίων 60,00 €

266 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Λαγανά 60,00 €

267 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Αγ. Γεωργίου 50,00 €

268 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Αχιλλείων 50,00 €

269 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Εσπερίων 50,00 €

270 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Θιναλίου 50,00 €

271 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Κασσωπαίων 77,00 €

272 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Κερκυραίων 70,00 €

273 Ιονίων Νήσων Κερκύρας κοιν. Ερεικούσσης 50,00 €

274 Ιονίων Νήσων Κερκύρας κοιν. Μαθρακίου 50,00 €

275 Ιονίων Νήσων Κερκύρας κοιν. Οθωνών 50,00 €

276 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Κορισσίων 50,00 €

277 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Λευκιμμαίων 50,00 €

278 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Μελιτειέων 50,00 €

279 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Παλαιοκαστριτών 50,00 €

280 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Παξών 50,00 €

281 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Παρελίων 50,00 €

282 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Φαιάκων 50,00 €

283 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Αργοστολίου 21,00 €

284 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Ελειού−Πρόνων 20,00 €

285 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Ερίσου 20,00 €

286 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Ιθάκης 20,00 €

287 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας κοιν. Ομαλών 20,00 €

288 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Λειβαθούς 32,00 €

289 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Παλικής 27,00 €

290 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Πυλαρέων 21,00 €

291 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Σάμης 21,00 €

292 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Απολλωνίων 40,00 €

293 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Ελλομένου 46,00 €

294 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Καρυάς 50,00 €

295 Ιονίων Νήσων Λευκάδος κοιν. Καλάμου 60,00 €

296 Ιονίων Νήσων Λευκάδος κοιν. Καστού 58,00 €

297 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Λευκάδος 46,00 €

298 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Μεγανησίου 60,00 €

299 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Σφακιωτών 47,00 €

300 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Αλεξάνδρειας 10,00 €

301 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Ανθεμίων 11,44 €

302 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Αντιγονιδών 11,00 €

303 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Αποστόλου Παύλου 30,00 €

304 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Βεργίνας 20,00 €

305 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Βέροιας 30,00 €

306 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Δοβρά 27,00 €

307 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Ειρηνούπολης 13,21 €

308 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Μακεδονίδος 15,00 €

309 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Μελίκης 9,00 €

310 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Νάουσας 13,37 €

311 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Πλατέος 8,00 €

312 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Ευκαρπίας 150,00 €

313 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αγ. Γεωργίου 45,00 €

314 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αγίου Αθανασίου 65,00 €

315 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αξιού 20,00 €

316 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Απολλωνίας 8,00 €

317 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αρέθουσας 14,00 €

318 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Ασσήρου 17,00 €

319 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Βασιλικών 50,00 €

320 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Βερτίσκου 16,00 €

321 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Εγνατίας 10,00 €

322 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Επανωμής 100,00 €

323 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Εχεδώρου 110,00 €

324 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Θερμαϊκού 200,00 €

325 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Θέρμης 300,00 €

326 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκης 650,00 €

327 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Καλαμαριάς 250,00 €

328 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Καλλιθέας 23,00 €

329 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Καλλινδοίων 6,00 €

330 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Κορωνείας 30,00 €

331 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Κουφαλίων 26,00 €

332 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Λαγκαδά 17,00 €

333 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Λαχανά 7,00 €

334 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Μαδύτου 12,00 €

335 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Μίκρας 100,00 €

336 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Μυγδονίας 100,00 €

337 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Πανοράματος 700,00 €

338 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Πολίχνης 220,00 €

339 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Πυλαίας 400,00 €

340 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Ρεντίνας 12,00 €

341 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Σοχού 50,00 €

342 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Χαλάστρας 34,00 €

343 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Χαλκηδόνος 24,00 €

344 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Χορτιάτη 240,00 €

345 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Αξιούπολης 6,00 €

346 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Γαλλικού 4,00 €

347 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Γουμένισσας 4,00 €

348 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Δοϊράνης 4,00 €

349 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Ευρωπού 6,00 €

350 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Κιλκίς 4,00 €

351 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς κοιν. Λιβαδίων 20,00 €

352 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Κρουσσών 4,00 €

353 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Μουριών 4,00 €

354 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Πικρολίμνης 9,00 €

355 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Πολυκάστρου 4,00 €

356 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Χέρσου 5,00 €

357 Κ. Μακεδονίας Σερρών Αλιστράτης 10,00 €

358 Κ. Μακεδονίας Σερρών Αμφίπολης 7,00 €

359 Κ. Μακεδονίας Σερρών Αχινού 6,00 €

360 Κ. Μακεδονίας Σερρών Βισαλτίας 6,00 €

361 Κ. Μακεδονίας Σερρών Εμμανουήλ Παππά 7,00 €

362 Κ. Μακεδονίας Σερρών Ηρακλείας 6,00 €

363 Κ. Μακεδονίας Σερρών Κ. Μητρουσίου 6,00 €

364 Κ. Μακεδονίας Σερρών Κερκίνης 4,00 €

365 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Αγκίστρου 6,50 €

366 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Άνω Βροντούς 12,00 €

367 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Αχλαδοχωρίου 4,00 €

368 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Ορεινής 9,00 €

369 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Προμαχώνος 5,50 €

370 Κ. Μακεδονίας Σερρών Κορμίστας 12,00 €

371 Κ. Μακεδονίας Σερρών Λευκώνα 9,00 €

372 Κ. Μακεδονίας Σερρών Ν. Ζίχνης 10,00 €

373 Κ. Μακεδονίας Σερρών Νιγρίτης 7,00 €

374 Κ. Μακεδονίας Σερρών Πετριτσίου 4,00 €

375 Κ. Μακεδονίας Σερρών Πρώτης 11,00 €

376 Κ. Μακεδονίας Σερρών Ροδολίβους 10,00 €

377 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σερρών 7,00 €

378 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σιδηροκάστρου 5,00 €

379 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σκοτούσσης 5,00 €

380 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σκουτάρεως 4,50 €

381 Κ. Μακεδονίας Σερρών Στρυμώνα 5,00 €

382 Κ. Μακεδονίας Σερρών Στρυμωνικού 5,00 €

383 Κ. Μακεδονίας Σερρών Τραγίλου 7,15 €

384 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Ζερβοχωρίων 8,00 €

385 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Καλλικράτειας 40,00 €

386 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Μουδανιών 35,00 €

387 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Τρίγλιας 30,00 €

388 Κρήτης Ηρακλείου Γουβών 90,00 €

389 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αρχαγγέλου 61,00 €

390 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αστυπάλαιας 25,00 €

391 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αταβύρου 32,00 €

392 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αφάντου 47,00 €

393 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Δικαίου 26,00 €

394 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ηρακλειδών 45,00 €

395 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ιαλυσού 68,00 €

396 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καλλιθέας 45,00 €

397 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καλυμνίων 13,00 €

398 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καμείρου 26,00 €

399 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καρπάθου 18,00 €

400 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Κάσου 15,00 €

401 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου κοιν. Αγαθονησίου 25,00 €

402 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου κοιν. Ολύμπου 16,00 €

403 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Κω 20,00 €

404 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λειψών 38,00 €

405 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λέρου 22,00 €

406 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λινδίων 31,00 €

407 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Μεγίστης 35,00 €

408 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Νισύρου 85,00 €

409 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Νότιας Ρόδου 26,00 €

410 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Πάτμου 60,00 €

411 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Πεταλούδων 30,00 €

412 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ρόδου 66,00 €

413 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Σύμης 41,00 €

414 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Τήλου 33,00 €

415 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Χάλκης 37,00 €

416 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Άνδρου 15,00 €

417 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Κέας 14,00 €

418 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Κορθίου 15,00 €

419 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Κύθνου 280,00 €

420 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Υδρούσας 10,60 €

421 Πελοποννήσου Αρκαδίας Απόλλωνος 25,00 €

422 Πελοποννήσου Αρκαδίας Κλείτορος 15,00 €

423 Πελοποννήσου Κορινθίας Αγίων Θεοδώρων 180,00 €

424 Πελοποννήσου Κορινθίας Άσσου−Λεχαίου 100,00 €

425 Πελοποννήσου Κορινθίας Βόχας 50,00 €

426 Πελοποννήσου Κορινθίας Ευρωστίνης 13,00 €

427 Πελοποννήσου Κορινθίας Κορινθίων 70,00 €

428 Πελοποννήσου Κορινθίας Λουτρακίου−Περαχώρας 70,00 €

429 Πελοποννήσου Κορινθίας Νεμέας 19,00 €

430 Πελοποννήσου Κορινθίας Ξυλοκάστρου 8,00 €

431 Πελοποννήσου Κορινθίας Σαρωνικού 30,00 €

432 Πελοποννήσου Κορινθίας Σικυωνίων 11,50 €

433 Πελοποννήσου Κορινθίας Σολυγείας 45,00 €

434 Πελοποννήσου Κορινθίας Στυμφαλίας 14,00 €

435 Πελοποννήσου Κορινθίας Τενέας 30,00 €

436 Πελοποννήσου Κορινθίας Φενεού 11,00 €

437 Στερεάς Ελλάδας Βοιωτίας κοιν. Αντικύρας 80,00 €

438 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Αιδηψού 9,00 €

439 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Αρτεμισίου 10,00 €

440 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Αυλώνος 10,00 €

441 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Διρφύων 16,00 €

442 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Διστύων 10,00 €

443 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ελυμνίων 7,00 €

444 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ιστιαίας 9,00 €

445 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Καρύστου 15,00 €

446 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Κηρέως 5,00 €

447 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας κοιν. Καφηρέως 6,00 €

448 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας κοιν. Λιχάδος 20,00 €

449 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Κονιστρών 10,00 €

450 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Κύμης 11,00 €

451 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Μαρμαρίου 15,00 €

452 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Μεσσαπίων 25,60 €

453 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Νηλέως 4,00 €

454 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Στυραίων 12,00 €

455 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ταμυναίων 10,00 €

456 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ωρεών 17,50 €

457 Στερεάς Ελλάδας Φωκίδος Ευπαλίου 12,00 €


Ο ρόλος των ιδιωτικών καναλιών στο κλείσιμο της ΕΡΤ

24/6/2013

 
Picture
Του Νίκου Μιχαλίτση, πρώην Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών ΕΡΤ

Στις 11 Ιουνίου 2013 η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ, τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Παρά την διεθνή κατακραυγή, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η μανία των «μεγάλων» ιδιωτικών καναλιών της Ελλάδας να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την κυβερνητική απόφαση μέσα από τις ειδήσεις τους και τις ενημερωτικές εκπομπές. Δεν στάθηκαν όμως μόνον εκεί.  Προσέφεραν όλα τα τεχνικά τους μέσα για να σβήσουν τη φωνή και την εικόνα της ελεύθερης και ανοιχτής ΕΡΤ που δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί, χάρις στην απόφαση των εργαζομένων να μην την αφήσουν να σιγήσει. Τεχνικοί ιδιωτικών καναλιών συνόδευαν τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν έφοδο στους πομπούς της ΕΡΤ και αφού αρχικά τους έκλεισαν στη συνέχεια βοήθησαν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος με μπάρες που μεταδιδόταν με τη βοήθεια δύο ιδιωτικών φορέων, του ΟΤΕ και της Digea. Ο κόσμος αναρωτιόταν τι σχέση μπορούν να έχουν αυτοί οι ιδιωτικοί φορείς με  το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνον έχουν σχέση, αλλά συμμετείχαν ενεργά, ιδιαίτερα η Digea,  σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης για ολοκληρωτικό έλεγχο του τηλεοπτικού χώρου, όπως αυτός θα διαμορφωθεί στη νέα ψηφιακή εποχή.

Τι είναι η Digea;

Η Digea είναι μία εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες ψηφιακής κωδικοποίησης και εκπομπής στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (Πάροχος Δικτύου) και έχει λάβει σχετική άδεια από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) μόνον για την πρώτη φάση της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση που αφορά 23 σημεία εκπομπής ανά την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και η ελληνική (νόμος 3592/2007) απαγορεύει ένας πάροχος δικτύου να είναι και πάροχος περιεχομένου (δηλαδή τηλεοπτικός σταθμός), για να μην έχει δυνατότητα να κατακτήσει δεσπόζουσα θέση στην τηλεοπτική αγορά, η Digea αποτελεί μία κοινοπραξία 6 μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που έχουν ίσα μερίδια ο καθένας. Ιδιοκτήτες των σταθμών αυτών είναι ισχυροί παράγοντες της ελληνικής οικονομίας που σχετίζονται με τη βιομηχανία των κατασκευών, το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την ιδιοκτησία συγκροτημάτων των media.

Έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ακόμα και από πρωθυπουργούς της χώρας ότι χρησιμοποιούν τη δύναμη των συγκροτημάτων media που κατέχουν για να διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία και να προσκομίζουν οφέλη στις άλλες δραστηριότητές τους. Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, παρά τις αρχικές τους εξαγγελίες για αποδέσμευση από τον εναγκαλισμό των καναλαρχών, κατέληξαν να συμμαχήσουν μαζί τους με αντάλλαγμα τη σκανδαλώδη υποστήριξη της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, από τα κανάλια τους.

Οι συνεταίροι της Digea είναι σήμερα οι παρακάτω τηλεοπτικοί σταθμοί:
-  MEGA, ιδιοκτησίας των κκ. Μπόμπολα και Ψυχάρη
-  ΑΝΤ1, ιδιοκτησίας του κ. Κυριακού
-  STAR, ιδιοκτησίας του κ. Βαρδινογιάννη
-  ΣΚΑΪ, ιδιοκτησίας του κ. Αλαφούζου
-  ALPHA, ιδιοκτησίας του κ. Κοντομηνά
-  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, ιδιοκτησίας του κ. Κυριακού

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους σταθμούς αυτούς δεν διαθέτει σήμερα νόμιμη άδεια, αφού η συνέχιση του καθεστώτος των προσωρινών αδειών  που είχε εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), κρίθηκε παράνομη  με την απόφαση 3578/2010 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Δημοπρασία για τη χορήγηση συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης

Το κλείσιμο της ΕΡΤ συνέπεσε  με τη διαβούλευση των προδιαγραφών της δημοπρασίας για τη χορήγηση των συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης.  Η διαβούλευση τελείωσε στις 19 Ιουνίου 2013 και σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Μεν. Δασκαλάκη, η δημοπρασία θα προκηρυχθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2013.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της δημοπρασίας (που δόθηκαν σε διαβούλευση πριν κλείσει η ΕΡΤ) αποδίδονται 2 συχνότητες στην ΕΡΤ (από 3 που είχε μέχρι πρότινος), 4 συχνότητες για παρόχους δικτύου εθνικής εμβέλειας (από 2 που είχαν πριν) και 2 συχνότητες για παρόχους δικτύου περιφερειακής εμβέλειας.

Η ΕΡΤ ήταν εκ του νόμου πάροχος δικτύου και ως δημόσια υπηρεσία δεν πληρώνει για τη χρήση των δημόσιων συχνοτήτων.

Οι υπόλοιπες 6 συχνότητες (4 εθνικής και 2 περιφερειακής εμβέλειας) είναι εκείνες για τις οποίες θα γίνει η δημοπρασία από την οποία το κράτος υποτίθεται ότι επιδιώκει να προσκομίσει το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος για την εκμίσθωσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες για μια περίοδο 15 ετών, με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Ως εδώ θα ήταν όλα καλά εκτός από τη μείωση των συχνοτήτων της ΕΡΤ από τρεις σε δύο.

Οι «υποβοηθητικές» αιφνίδιες αποφάσεις

Το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν επρόκειτο να πάρει μέρος στον διαγωνισμό δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να πάρει μέρος στη διαβούλευση. Αντιθέτως, η ΕΡΤ ήταν ο απολύτως αρμόδιος φορέας που θα υποστήριζε το δημόσιο συμφέρον στην προκειμένη περίπτωση. Η αιφνίδια απόφαση να κλείσει, την εμπόδισε να διατυπώσει τις απόψεις της ακόμα και κατά της μείωσης του αριθμού των συχνοτήτων που της αποδίδονται υπέρ των ιδιωτικών παρόχων δικτύου. Το δε σχέδιο του διαδόχου σχήματος της ΕΡΤ, όπως έχει διατυπωθεί από την κυβέρνηση (ένα μόνον τηλεοπτικό κανάλι) προδιαθέτει για περαιτέρω μείωση των συχνοτήτων του δημόσιου φορέα σε μία και πάλι υπέρ των ιδιωτών. Ικανοποιεί δε απολύτως το διαρκές αίτημα των ιδιωτικών καναλιών για τεχνολογική οπισθοδρόμηση του δημόσιου φορέα εξαφανίζοντας από τον τηλεοπτικό χάρτη το κανάλι High Definition (ΕΡΤ HD) που τόσο μίσησαν και πολέμησαν αντίθετα με τους τηλεθεατές που το υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό.

Οι υποβοηθητικές «παραλείψεις»

Μία περίεργη «παράλειψη» στις προδιαγραφές  δημιουργεί  ένα  πρωθύστερο σχήμα και εξασφαλίζει ευθύς εξ αρχής τη βεβαιότητα στην Digea ότι θα είναι ο νικητής του διαγωνισμού. Πρόκειται για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που προκηρύσσεται δημοπρασία για να αδειοδοτηθεί  ο πάροχος δικτύου (που θα προσφέρει τεχνικές υπηρεσίες εκπομπής), χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί προηγουμένως οι πελάτες του, δηλαδή οι πάροχοι περιεχομένου (οι τηλεοπτικοί σταθμοί). Οποιαδήποτε σοβαρή εταιρεία ήθελε να επενδύσει στη χώρα μας, θα έπρεπε να αγοράσει τις συχνότητες  από την πολιτεία με σκοπό να τις μεταπωλήσει σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν θα έβρισκε σήμερα ούτε έναν νόμιμο πελάτη. Και όχι μόνον αυτό. Θα έβρισκε απέναντί της έναν ανταγωνιστή, η εταιρεία του οποίου θα απαρτιζόταν από τους 6 μεγαλύτερους πελάτες της.

Έχουν ακούσει οι συντάκτες των προδιαγραφών ποτέ την έννοια του αθέμιτου ανταγωνισμού; Μάλλον όχι. Ελπίζουμε πάντως να μην αγνοήσουν την πλειονότητα των απαντήσεων στην διαβούλευση που εντοπίζουν την περίεργη παράλειψη και ζητούν να υπάρξει ασυμβίβαστο της διπλής ιδιότητας παρόχου δικτύου και παρόχου περιεχομένου.

Ας βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχουμε ανταγωνιστή

Τα εμπόδια συμμετοχής άλλης εταιρείας όμως δεν σταματούν εδώ. Στις προδιαγραφές υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης πομπών σε 156 κέντρα εκπομπής (σελ. 45 – 49), όπου απαιτείται να εγκατασταθούν από τον πάροχο δικτύου 5 πομποί ανά κέντρο, δηλαδή συνολικά 780 πομποί. Το χρονοδιάγραμμα αυτό πρέπει να υλοποιηθεί με απώτατη ημερομηνία έναρξης την 30η Σεπτεμβρίου 2013 και ημερομηνία λήξης την 30η Σεπτεμβρίου 2014. Στον ίδιο χρόνο θα πρέπει να υπάρξει αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων στα 156 κέντρα εκπομπής, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα. Ειδικά για νέους παρόχους επιφυλλάσσει και πρόσθετα εμπόδια. Οφείλουν εντός 3 μηνών από τη χορήγηση της άδειας να έχουν αναπτύξει δίκτυο σε όλα τα κέντρα εκπομπής που έχει παρουσία η ΕΡΤ (σελ. 43).

Απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα δεν επιτρέπεται.

Ας φανταστούμε λοιπόν μια υποθετική εταιρεία που θέλει να πάρει μέρος στον διαγωνισμό που προκηρύσσεται στις 30 Ιουνίου. Υπολογίζει ότι θα έχει ένα  θετικό αποτέλεσμα μετά την αξιολόγηση στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Αυγούστου.

Θα πρέπει μέσα σε έναν μήνα να έχει παραγγείλει και παραλάβει 780 πομπούς, να έχει αδειοδοτήσει 156 κεραιοσυστήματα, να έχει δημιουργήσει συνεργεία που θα στήσουν σε ένα έτος 780 πομπούς κ.λπ.

Δυστυχώς, οποιαδήποτε σοβαρή εταιρεία γνωρίζει ότι αυτά μπορούν να γίνουν μόνον από κάποιους που είναι βέβαιοι εκ των προτέρων ότι θα κερδίσουν τον διαγωνισμό και θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα  και έγκαιρα γι’ αυτό.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ εξασφαλίζει την αδυναμία της να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα που απαιτεί προετοιμασία. Έτσι βγαίνει και η ΕΡΤ ή το διάδοχό της σχήμα από το παιχνίδι των συχνοτήτων και παραδίδονται και οι δικές της συχνότητες και το δίκτυό της στους ιδιώτες.

Επισημαίνουμε, ότι οι μόνες εταιρείες που ζήτησαν να είναι εμπιστευτικές οι απαντήσεις στη διαβούλευση και δεν δημοσιεύτηκε το περιεχόμενό τους, ήταν η Digea και ο ΟΤΕ (Deutsche Telekom). Πρόκειται για τις δύο εταιρείες που βοηθούν αδιαφανώς την Κυβέρνηση να εκπέμπει μπάρες (μέχρι στιγμής) ως αντίπαλον δέος στην ανοιχτή ΕΡΤ. Ίσως να είναι ένας καλός αρραβώνας για κοινή κάθοδο στη δημοπρασία.

Ας σιγουρέψουμε το αποτέλεσμα με μια φωτογραφία μας

Στη σελ. 71 των προδιαγραφών τοποθετούνται τα κριτήρια προεπιλογής για τη συμμετοχή. Τα δύο πρώτα είναι σωστά (οικονομική και τεχνική επάρκεια). Το τρίτο όμως; «Ικανότητα διαχείρισης της διαδικασίας μετάβασης και δυνατότητας ενημέρωσης του κοινού». Θέτει δηλαδή ως κριτήριο βάσει του οποίου μπορεί να αποκλείσει έναν συμμετέχοντα (ιδίως από την Ελλάδα) το marketing στην ψηφιακή μετάβαση, δηλαδή το γνωστό διαφημιστικό της οικογένειας Κλικλίκου, αποκλειστικής κυριότητας της Digea. Όλες οι άλλες εταιρείες αποκλείονται, λες και δεν μπορούν να σχεδιάσουν μια άλλη επικοινωνιακή καμπάνια.

Τα θέλουμε όμως όλα…

Τώρα που ξέρουμε ότι είναι δικό μας το δίκτυο ας φροντίσουμε να πάρουμε όλες τις συχνότητες αντί να μοιραστούν σε περισσότερους.
Ο συντάκτης των προδιαγραφών φροντίζει για αυτό:
Στις σελίδες 60 – 64, αναπτύσσεται μια λογική που εν ολίγοις λέει τα εξής: Αν το κόστος που θα απαιτηθεί για τον εξοπλισμό μιας συχνότητας είναι α και οι 4 συχνότητες αποδοθούν σε 4 διαφορετικούς παρόχους, τότε το συνολικό κόστος θα είναι 4α. Αν όμως αποδοθούν σε έναν πάροχο, λόγω μαζικών παραγγελιών, θα είναι πολύ μικρότερο (2,2α).

Σωστή σκέψη, που αποτελεί και το βασικότερο επιχείρημα των μονοπωλίων. Με τη διαφορά ότι το επιχείρημα αυτό μπορεί να προβάλλεται από την πλευρά του αγοραστή και όχι από την πλευρά του πωλητή (του δημοσίου δηλαδή) που θα έπρεπε να ενδιαφέρεται να προσκομίσει το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος από την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.

Η σκέψη αναπτύσσεται έτι περαιτέρω και προκρίνει τελικώς να δοθούν 5 συχνότητες στον ανάδοχο (4 εθνικής εμβέλειας και 1 περιφερειακής). Στην περίπτωση δε που στην υπολειπόμενη μία περιφερειακής εμβέλειας που θα προκηρυχθεί, καταλήξει ο διαγωνισμός να είναι άγονος, τότε αποδίδεται και η συχνότητα αυτή ως δώρο στον ανάδοχο των υπόλοιπων συχνοτήτων με την τιμή εκκίνησης (και όχι την τιμή προσφοράς του). Έχουμε λοιπόν το απόλυτο μονοπώλιο.

Ίσως γι’ αυτό η Ένωση Περφερειακών Καναλιών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τον έμμεσο οικονομικό εξαναγκασμό ώστε να κλείσουν όλα τα περιφερειακά κανάλια και την παράδοση των συχνοτήτων στην Digea, μετά την κατάργηση της ΕΡΤ. 

Οι τελικές διευκολύνσεις

Τώρα που εξασφαλίστηκε  ο μονοπωλιακός έλεγχος των συχνοτήτων, θα πρέπει να μειωθούν και οι δαπάνες του γνωστού αναδόχου. Η εκτιμώμενη πληθυσμιακή κάλυψη από τα 156 κέντρα εκπομπής εκτιμάται στο 96,2 %. Τι γίνεται λοιπόν με το υπόλοιπο ποσοστό του πληθυσμού, όπου μπορεί να απαιτηθούν άλλα 300 σημεία εκπομπής με μικρούς αναμεταδότες; Ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος που θα έπρεπε να βαρύνει τον ανάδοχο;

Η συνταγή είναι γνωστή και έχει εφαρμοστεί  κατά κόρον τα τελευταία χρόνια: Μετακυλίουμε το κόστος που έπρεπε να πληρώσει ο ιδιώτης ανάδοχος (Digea) στον πολίτη. Στη σελίδα 43 των προδιαγραφών αναφέρεται ότι ο ανάδοχος οφείλει να συνεργάζεται με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι θα προτίθενται να αναλάβουν το κόστος των αναγκαίων αναμεταδοτών!

Σε άλλο δε σημείο, υποχρεώνει την ΕΡΤ να προσφέρει τους ιστούς των κεραιοσυστημάτων της για υποχρεωτική συνεγκατάσταση με τον ιδιώτη ανάδοχο!


Ρέκβιεμ…

Προς τι όλα αυτά θα αναρωτηθεί κανείς;

Είναι γνωστή η στήριξη που έχουν προσφέρει οι μέτοχοι της Digea σε όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο των μνημονίων και της πολιτικής της λιτότητας. Τα ανταλλάγματα που πήραν για τις καλές τους υπηρεσίες είναι γνωστά και έχουν να κάνουν με τις παράλληλες δραστηριότητές τους. Αυτό άλλωστε το έχουν καταγγείλει οι περισσότεροι πρωθυπουργοί της χώρας, συνήθως στην αρχή της θητείας τους, για να το «ξεχάσουν» γρήγορα και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα της αλληλοβοήθειας.  

Σήμερα, όμως, που ο κόσμος ψάχνει να ακούσει μια κριτική φωνή στην τηλεόραση, θα μπορούσαν να ξεπηδήσουν τηλεοπτικοί σταθμοί που θα ξέφευγαν από τον έλεγχο των 5 μεγάλων καναλαρχών.

Ο μονοπωλιακός έλεγχος του δικτύου εκπομπής δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και στους μεγάλους καναλάρχες να εμποδίσουν τέτοια φαινόμενα, αποκλείοντας το ενοχλητικό περιεχόμενο να βγει στον τηλεοπτικό αέρα.

Κι όποιος νομίζει πως ο πάροχος δικτύου εκπομπής δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει το περιεχόμενο, αρκεί να θυμηθεί τι πάθαινε αυτές τις μέρες της ανοιχτής ΕΡΤ όποιος σταθμός επεδίωκε να αναμεταδώσει το πρόγραμμά της. Εντός 20 δευτερολέπτων η Digea  (μετά από εντολή της κυβέρνησης όπως ομολόγησε η ίδια) τον τιμωρούσε αντικαθιστώντας το πρόγραμμά του με μπάρες.

Σκεφθείτε να εξασφαλίσει και μονοπωλιακή άδεια για 15 χρόνια και αντί της ΕΡΤ να υπάρχει ένα κακέκτυπο της ΥΕΝΕΔ.

Η δημοπρασία δεν πρέπει να γίνει με τους όρους αυτούς.

Σε άλλη περίπτωση  η δημοκρατία θα δεχθεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.


πηγή: ertopen.com/


σχετικά άρθρα: 
Ποιος ο ρόλος της Digea στο κλείσιμο της ΕΡΤ;
ΝΕΡΙΤ: Παράνομη εκπομπή του νέου σήματος της μέσω Digea - η ΕΡΤ έγινε με το ζόρι δωρητής οργάνων!


«Μολών λαβέ» από την ΠΟΣΠΕΡΤ στην εντολή Στουρνάρα για εκκένωση του ραδιομέγαρου

23/6/2013

 
Picture
Aρνούνται να  υπακούσουν στην εντολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και να εκκενώσουν το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.   

Η ΠΟΣΠΕΡΤ τονίζει πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και με την ανακοίνωση-απάντηση στον υπουργο, απευθύνει, μεταξύ άλλων, έκκληση στους πολίτες  να  περιφρουρήσουν το κτίριο.

«Στο υπουργείο οικονομικών απαντάμε "μολών λαβέ". Οι εντολές εκκένωσης του Ραδιομεγάρου από αυτούς που παρανομούν, παραβιάζουν κάθε έννοια συνταγματικού δικαίου, που φοβούνται τη δημοκρατία, που φοβούνται τη νομιμότητα, είναι βία για να παραιτηθούμε.  Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία. Καταπατούνται βάναυσα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και η δημοκρατία . Οι εργαζόμενοι δεν  σταματάμε τον αγώνα αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ ως να μην έκλεισε μια μέρα, χωρίς καμιά απόλυση, χωρίς καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η νομική υπηρεσία θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα! Οι ίδιοι που διόρισαν τις διεφθαρμένες διοικήσεις, οι ίδιοι που μετέτρεψαν σταδιακά τη Δημόσια ραδιοτηλεόραση σε κρατικό μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας, παρουσιάζονται ως οι αδιάφθοροι που θα επιβάλλουν τη διαφάνεια, σβήνοντας την ΕΡΤ».

Ακυρες οι απολύσεις, λέει η ΠΟΣΠΕΡΤ

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν νομιμοποιείται να συνεχίζει την πολιτική του σκοταδισμού στις δημόσιες συχνότητες. Οι ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι και ανυπόστατες και άκυρες» τονίζει σε νέα ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να εκκενώσουν το Ραδιομέγαρο στην Αγ.Παρασκευή. «Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του κ. Στουρνάρα για εγκατάλειψη των θέσεων εργασίας και των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Το Σύνταγμα, το δικαίωμα ενημέρωσης, η καθολική αντίδραση των εργαζομένων, της ελληνικής κοινωνίας και η πρωτοφανής διεθνής κινητοποίηση, συνεχίζουν να το θυμίζουν στην κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του κ. Στουρνάρα για εγκατάλειψη των θέσεων εργασίας και των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ, που αποκτήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ατομικά χρεωθεί στους εργαζόμενους της ΕΡΤ» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, πιστοί στις επιταγές της συνείδησης μας και με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, συνεχίζουμε με συνέπεια να αγωνιζόμαστε για τη δημόσια ενημέρωση και την περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας. Η παρανομία σχετικά με τη λειτουργία της ΕΡΤ δεν είναι ευθύνη μας και δυστυχώς η αποκατάσταση δεν περνά από το χέρι μας» τονίζεται.

«Το 'μαύρο' στην οθόνη το έριξαν και το διατηρούν, αγνοώντας την απόφαση του ΣτΕ, οι αρμόδιοι υπουργοί και η κυβέρνηση. Η δημόσια Ραδιοτηλεόραση έχει ταυτότητα και ρόλο. Ονομάζεται ΕΡΤ και σκοπός της είναι η ενημέρωση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η ψυχαγωγία» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ.


πηγή: tanea.gr/

"Δημοκρατία της Μακεδονίας -erga omnes" η θέση του προέδρου της ΠΓΔΜ 

22/6/2013

 
Picture
«Η θέση μου για το ζήτημα της ονομασίας είναι: "Δημοκρατία της Μακεδονίας"-erga omnes (έναντι όλων). Εγώ ορκίστηκα ενώπιον του Συντάγματος γι΄ αυτό», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Ο κ.Ιβάνοφ σημείωσε ότι η χώρα του έχει εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας και αυτό, όπως πρόσθεσε, «το γνωρίζει και ο Μάθιου Νίμιτς».

«Έχουμε βρει τρόπους να υλοποιήσουμε τα στρατηγικά συμφέροντα των πολιτών της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Για όσο καιρό είναι αυτά τα στρατηγικά συμφέροντα, θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Εν τω μεταξύ, βλέπετε τι αντιμετωπίζουμε. Μας χρειάζεται στήριξη από τους πολίτες. Πρέπει οι πολίτες να εκφράσουν τη θέση τους. Εάν έχουμε μια ηχηρή κοινή γνώμη, η οποία εκφράζει δημόσια τις θέσεις της, θα έχουμε αέρα στα πανιά μας για να προχωρήσουμε», ανέφερε ακόμη ο κ.Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ότι έχει τακτικές επαφές και συναντήσεις με τους προέδρους των γειτονικών χωρών, με εξαίρεση τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Επί δύο δεκαετίες δεν έχει υπάρξει συνάντηση μεταξύ του "Μακεδόνα" και του Έλληνα Προέδρου. Δεν μετράω πλέον τις προσκλήσεις που απηύθυνα στο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον καλώ για να πιούμε ένα καφέ, τίποτα άλλο. Να δείξουμε στους ανθρώπους ότι είμαστε γείτονες, ότι δεν πρέπει να διαφωνούμε, αλλά ότι μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, έτσι όπως κάθισαν πριν από μερικές ημέρες οι πρόεδροι της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα στη Μπρατισλάβα. Κάθε φορά, η απάντηση είναι αρνητική» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Που ξέρεις... μπορεί και να τον πιείτε σύντομα...


Αύριο η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου

22/6/2013

 
Picture
«Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν λανθασμένα ότι αυτό συμβαίνει κάθε Αύγουστο, που φυσικά δεν είναι σωστό αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη. Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σ’ αυτή τη θέση η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της Πανσελήνου δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα. Υπάρχει φυσικά μετρήσιμη διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της ή στο απόγειό της, κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Για παράδειγμα το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης το 2013 είναι στις 23 Ιουνίου (357.014 χιλιόμετρα), ενώ το μεγαλύτερο απόγειο ήταν στις 10 Ιουνίου (406.485 χιλιόμετρα). Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, που οφείλεται όπως είπαμε αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη» σημειώνει ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Η μέση απόσταση της Σελήνης από τη Γη (από κέντρο σε κέντρο) είναι 384.400 χλμ., ενώ στο περίγειό της βρίσκεται περίπου σε απόσταση 356.400 χλμ. και στο απόγειό της στα 406.700 χλμ. Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά 50.000 χλμ. περίπου μεταξύ περιγείου και απογείου. Επόμενο είναι ότι στο περίγειό της η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη απ’ ότι στο απόγειο, όπως επίσης κάποιο από τα 12 περίγεια ενός έτους θα είναι το πλησιέστερο και άρα η Σελήνη θα φαίνεται ως μεγαλύτερη του έτους ιδιαίτερα μάλιστα εάν συμπέσει την ίδια ημέρα να έχουμε και Πανσέληνο, όπως συμβαίνει φέτος στις 23 Ιουνίου!


tovima.gr/

Πάντως οι χρωματισμοί της δύσης του φεγγαριού έχουν να κάνουν με το πόσο επιβαρυμένη είναι η ατμόσφαιρα από διάφορα αιωρούμενα σωματίδια. Από χτες παρατηρήθηκαν πάλι στους ουρανούς μας ψεκασμοί. Οπότε αν αύριο στη δύση του φεγγαριού το δείτε να παίρνει χάλκινο ή βαθύ πορτοκαλί χρώμα, μην αναφωνήσετε ουάου! αλλά ωωωωχ!!!


<<Previous

    Ελλάδα

    Για την Ελλάδα του σήμερα που παλεύει να επιβιώσει από τις επιθέσεις της παγκόσμιας ελίτ  και των πάσης φύσεως μαριονέτων τους.

    Σημαντικά άρθρα

    Τα διάφορα σενάρια των δονήσεων της Κρήτης

    O Χορός των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων στην Ελλάδα

    Έξυπνοι μετρητές: Πόσο 'ηλίθιοι' είμαστε;

    Δωρέα οργάνων - το φονικό παρεμπόριο!

    ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    Πως 'χάνονται' οι  Έλληνες...;


    Αρχείο

    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013

    RSS Feed



Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • AllNewz
  • AllNewz Web TV
  • Αρχική έκδοση
    • AllNewz αποκλειστικό >
      • AllNewz Web
    • Ελλάδα >
      • Πολιτική
      • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Εμπόλεμη Ζώνη
    • ΜΚΟ -Το φαγοπότι και ... η δική μου ιστορία...
    • Επιστήμη/Υγεία/Διατροφή
    • Ατζέντα 21 >
      • Ατζέντα 21: Μια ομπρέλα γεμάτη καταιγίδες!
    • Περιβάλλον
  • UTOPIA