ALLNEWZ
  • AllNewz
  • AllNewz Web TV
  • Αρχική έκδοση
    • AllNewz αποκλειστικό >
      • AllNewz Web
    • Ελλάδα >
      • Πολιτική
      • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Εμπόλεμη Ζώνη
    • ΜΚΟ -Το φαγοπότι και ... η δική μου ιστορία...
    • Επιστήμη/Υγεία/Διατροφή
    • Ατζέντα 21 >
      • Ατζέντα 21: Μια ομπρέλα γεμάτη καταιγίδες!
    • Περιβάλλον
  • UTOPIA

Οι βρώμικες δουλειές του Δέλτα - Για να μην υπάρχουν αυταπάτες και για την...Έψιλον

24/6/2013

0 Comments

 
Picture
Αν κάποιος πιστεύει ότι όταν θα αρχίσει να ρέει το πετρέλαιο στην Ελλάδα δια μαγείας θα λυθούν και όλα τα προβλήματα όλων των Ελλήνων δεν έχει παρά να δει τι γίνεται στο Δέλτα της Νιγηρίας, για να μην τρέφει αυταπάτες και ... με το 'Ε'... την Ελλάδα. Οι πολυεθνικές ένα πράγμα έχουν στο νου τους: ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ! Και δεν τους καίγεται καρφί για το περιβάλλον ή για το τι θα απογίνουν οι κάτοικοι και φυσικά, δεν μοιράζονται τα κέρδη μαζί τους. 

Η απληστία που κανείς δεν αγγίζει, η καταστροφή του πλανήτη, όχι μόνο δεν συγκινούν τους αρχηγούς προπαγανδιστές της κλιματικής αλλαγής, κακή ώρα όπως είναι ο αρχιερέας της ο Ομπάμα, αλλά βρίσκουν αφορμή να την χρεώσουν στον υποτιθέμενο υπεροπληθυσμό και στις 'ανθρωπογενείς' αιτίες. Αλλά οι ένοχοι είναι μια χούφτα άτομα που μόνο με ανθρώπους δεν μοιάζουν!

Picture

Νιγηρία - Το παράδοξο της αφθονίας

Έρευνα: Τζον Ντιούς, Μορίς Γουόλς - Επιμέλεια: Θύμιος Μπαμπανάτσας
 

Picture
To πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως μπορούν να συμβαδίζουν πετρέλαιο και φτώχεια στην Αφρική, είναι η Νιγηρία. Συνώνυμη με τη διαφθορά έχει καταστεί η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της Μαύρης Ηπείρου, έβδομη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου. 

Παρά τις εξαγωγές πετρελαίου που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα η Νιγηρία παραμένει μία από τοις φτωχότερες χώρες, με κατά κεφαλήν ημερήσιο εισόδημα κάτω από ένα δολάριο. Εγκληματικότητα και υψηλό ποσοστό μόλυνσης με τον ιό του ΕΪΤΖ, συμπληρώνουν το σκηνικό τους αποκαλούμενου «παραδόξου της αφθονίας», τη συνύπαρξη δηλαδή τεράστιου φυσικού πλούτου και τεράστιας εξαθλίωσης. 

«Μέχρι τώρα το πετρέλαιο δεν έφερε κανένα όφελος στη Νιγηρία. Τα εισοδήματα από το πετρέλαιο τα σπατάλησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα διάφορα στρατιωτικά καθεστώτα. Το πετρέλαιο χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του '70 για μαζικές αναλήψεις δανείων από το εξωτερικό, πράγμα που οδήγησε στην κρίση σε σχέση με το εξωτερικό χρέος στα τέλη της ίδιας δεκαετίας με αρχές της δεκαετίας του '80. Όλα αυτά απαρτίζουν το σκηνικό του 20ετούς μαρτυρίου της Νιγηρίας», τονίζει ο σύμβουλος της νιγηριανής κυβέρνησης, οικονομολόγος Τζέφρι Σακς στον Μορίς Γουόλς του ΒΒC. 

Aποκαλυπτικό για το «μαρτύριο» αυτό είναι το γεγονός ότι στη χώρα - ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική κυριαρχία το 1960-.όπου παράγονται 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα και της οποίας το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν προέρχεται κατά 90% από τις εξαγωγές πετρελαίου, πραγματοποιήθηκε προσφάτως γενική απεργία κατά της υψηλής τιμής των καυσίμων. 

Πρόκληση η αντιμετώπιση της διαφθοράς 

Οι βασικότερες προκλήσεις για τη Νιγηρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Ολεσεγκούν Ομπασάνζο - δημοκρατικά εκλεγμένος το 1999 και το 2003, ενώ είχε διατελέσει δύο φορές πρόεδρος, επικεφαλής στρατιωτικής χούντας στη δεκαετία του ΄70- είναι η αντιμετώπιση της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς και η επιτυχία της προσπάθειας να τεθεί επιτέλους η πετρελαϊκή βιομηχανία στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. 

Το «πεδίο του πολέμου» κατά της διαφοράς συμπεριλαμβάνει και την πετρελαϊκή βιομηχανία. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την πλήρη διαφάνεια στην εισροή και διοχέτευση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και να διερευνήσει που πήγαν τα τεράστια κεφάλαια που εισέπραξε από τις εξαγωγές η χώρα, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος. Και εδώ συναντά την απροθυμία δυτικών τραπεζών να ανοίξουν για παράδειγμα λογαριασμούς μελών της οικογένειας και συνεργατών του πρώην δικτάτορα, Σάνι Αμπάσα. 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο ΒΒC, Μορίς Γουόλς, επίσημη έρευνα έδειξε ότι περισσότερες από 20 τράπεζες στη Βρετανία έχουν λογαριασμούς που σχετίζονται με την οικογένεια Αμπάσα. Αυτοί οι λογαριασμοί είναι τώρα στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Νιγηρίας και Βρετανίας. Η νιγηριανή κυβέρνηση θεωρεί ότι τα χρήματα που βρίσκονται σ΄ αυτούς τους λογαριασμούς είναι προϊόν λεηλασίας των εθνικού θησαυροφυλακίου και ζητά την επιστροφή τους. 

«Εύκολο να διαφθείρεις» 

Η διαφθορά, η απονέκρωση όλων των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, η αδυναμία ή έλλειψη πρόθεσης διάχυσης του πλούτου, οι εμφυλιακές συγκρούσεις -βλέπε τη δραστηριότητα των ανταρτών στις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές του Δέλτα του Νίγηρα- όλα αυτά που περιγράφει στην περίφημη πλέον μελέτη της «Το παράδοξο της αφθονίας» η καθηγήτρια Τέρι Λιν Καρλ, συναντώνται στη Νιγηρία. Οι κακοί χειρισμοί στην πετρελαϊκή οικονομία παρήγαγε πολέμους και πτωχεύσεις επισημαίνει η καθηγήτρια, που σημειώνει ότι οι πλούσιες χώρες θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα για την παραμέληση των νέων πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Αφρικής. 

Με την δεδηλωμένη πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να προσδώσουν ποικιλία στις εισαγωγές πετρελαίου και την τεχνολογική πρόοδο που επιτρέπει την εκμετάλλευση δυσπρόσιτων κοιτασμάτων, η Δυτική Αφρική κερδίζει σε σπουδαιότητα. 

Συγχρόνως όμως η φτώχεια, η αστάθεια, οι συγκρούσεις και οι απόπειρες πραξικοπημάτων, συνεχίζουν να αποτελούν πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό της σύλληψης Βρετανών μισθοφόρων, που βρίσκονταν καθ΄ οδόν προς την Ισημερινή Γουϊνέα, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Και να μη ξεχνάμε τη διαφθορά, για την οποία ο πρόεδρος του Σάο Τόμε, Φραντίκε Μενέζες, δήλωσε στον Μορίς Γουόλς: 

«Είναι εύκολο να διαφθείρεις ανθρώπους στην Αφρική. Είναι πραγματικά εύκολο. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να προβάλουμε αντίσταση, μερικές φορές ακόμη κι εγώ. Γιατί μιλάμε για δουλειές με εκατομμύρια, δισεκατομμύρια δολάρια»

ΔΕΛΤΑ - ΟΙ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Picture
Ένα από τα πλέον πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ του Εξάντα στο εξωτερικό, το «Δέλτα, Οι Βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου», καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου, εννοούν την «ανάπτυξη».

Το Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά, είναι μία από τις πιο ταραγμένες περιοχές του πλανήτη. Ένας χαμένος παράδεισος όπου οι πετρελαιοκηλίδες έχουν καταστρέψει έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιοτόπους του κόσμου, καταδικάζοντας 27.000.000 ιθαγενείς στην εξαθλίωση και την λιμοκτονία.

Οι διαρροές πετρελαίου στον ποταμό Νίγηρα καταστρέφουν την χλωρίδα και την πανίδα, δηλητηριάζουν την τροφική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να εξωθούν σε μετανάστευση τους 27 εκατομμύρια αυτόχθονες της περιοχής, από τις φυλές Ijaw, Ogoni και Itsekiri. Οι κάτοικοι ζητάνε την απόδοση των ευθυνών και απαιτούν τον τερματισμό αυτής της κατάστασης. Ως απάντηση οι ειδικές δυνάμεις, ο στρατός και η αστυνομία της Νιγηρίας οπλίζονται από τις πετρελαϊκές εταιρίες και τους επιτίθενται μαζικά με τη χρήση ωμής βίας. Στον ποταμό η κάμερα συναντάει τους μαχητές του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) και για πρώτη φορά παγκοσμίως, παρουσιάζει συγκλονιστικές εικόνες με τους μαχητές να κρατούν στα χέρια τους το βαρύ οπλισμό που διαθέτουν, πάνω στα ταχύπλοα τους.

Το Δέλτα του Νίγηρα είναι ένας χαμένος παράδεισος. Όπως αποδεικνύει το ντοκιμαντέρ, είναι ένα μέρος όπου παρ' όλη τη φυσική του ομορφιά, υπερισχύει η "παγκοσμιοποιημένη" κόλαση.


Ελπίζουμε να σας διαφωτίσαμε. Γιατί η Ελλάδα έχει μια τάση τελευταία να μοιάσει με την Αφρική. Κάποιοι μιλούν για μισθούς Βουλγαρίας. Αλλά πιστέψτε μας... υπάρχουν κι εκείνοι της Αφρικής. Όσο για διαφθορά... 

Πηγές: bbc.co.uk/greek & exandasdocumentaries.com/gr

Σχολιασμοί-παρουσίαση: © AllNewz (Όροι χρήσης)

0 Comments

    ​ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ & CLIMATEGATE

    Εμείς το λέμε Κλιματική Παραλλαγή ή Εγ-κλιματική Αλλαγή. Ο πλανήτης θα μας πει καθαρά αν και πόσο υποφέρει μόνο όταν σταματήσουν οι παγκόσμιοι χημικοί αεροψεκασμοί και οι επεμβάσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πάνω του. Ο μύθος της 'κλιματικής αλλαγής' φτιάχτηκε και προωθείται για να στηρίζει την Ατζέντα 21 και τις απάνθρωπες αποφάσεις της.

    Οπλοποίηση Καιρού

    Την δεκαετία του '70, ο Μπρεζίνσκι είχε αναφέρει σ' ένα βιβλίο του: 
    Όσο οδυνηρή κι αν είναι για κάποιους η επέμβαση μας στο περιβάλλον, ήδη η τεχνολογία έχει ξεκινήσει προς αυτήν την κατεύθυνση με σκοπό τον έλεγχο των πληθυσμών. Ενώ την ίδια εποχή ο Κίσσινγκερ δήλωνε: Ελέγχεις το πετρέλαιο - ελέγχεις κράτη.
    Ελέγχεις την τροφή - ελέγχεις λαούς...

    Αρχείο

    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013

    Θέματα

    All
    AllNewz Αποκλειστικό
    AllNewz Αποκλειστικό
    Haarp
    Αιθαλομίχλη
    Απόβλητα
    Ατζέντα 21
    Ατζέντα 21
    Δάση
    Εγ κλιματική Αλλαγή
    Εγ κλιματική Αλλαγή
    Εγ-κλιματική Αλλαγή
    Ελλάδα
    Ενεργειακά πάρκα
    Έργα
    Ζώα
    Κυνήγι
    Μεταλλαγμένα
    Όζον
    Οικολογία
    Παγκοσμιοποίηση
    Πυρηνικά
    Ραδιενέργεια
    Σκόνη από Αφρική
    Τοξικά
    Τροποποίηση Καιρού
    Φύση
    Φυτοφάρμακα
    Χημικά Ηλιοβασιλέματα
    Χημικά Κρήτη
    Χημικά Κρήτη
    Χημικοί Αεροψεκασμοί
    Χημικοί Αεροψεκασμοί

    RSS Feed


    Counter
    Stats Counter


Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • AllNewz
  • AllNewz Web TV
  • Αρχική έκδοση
    • AllNewz αποκλειστικό >
      • AllNewz Web
    • Ελλάδα >
      • Πολιτική
      • Οικονομία
    • Κόσμος
    • Εμπόλεμη Ζώνη
    • ΜΚΟ -Το φαγοπότι και ... η δική μου ιστορία...
    • Επιστήμη/Υγεία/Διατροφή
    • Ατζέντα 21 >
      • Ατζέντα 21: Μια ομπρέλα γεμάτη καταιγίδες!
    • Περιβάλλον
  • UTOPIA